Hvad er en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er en samlet oversigt over eventuelle fejl og mangler i en bolig. Den benyttes oftest i forbindelse med salg af en bolig, og sælgeren bruger den til at prissætte huset.

En tilstandsrapport kan også bruges til at gennemgå huset for at finde frem til mulige forbedringer inden et salg. På den måde kan sælger bruge rapporten til systematisk at optimere og forbedre boligen ud fra et ret præcist billede om, hvilke ændringer der forøger boligens salgsværdi mest.

Når du skal have udfærdiget en tilstandsrapport, skal du bruge en bygningssagkyndig. Det er typisk et firma, som sender en professionel medarbejder ud til dig, hvorved han udfærdiger rapporten alene eller i fællesskab med dig.

Hvad koster en tilstandsrapport?

En tilstandsrapport er ikke obligatorisk, men den kan være ganske gavnlig, når du skal prissætte din bolig ved salg. Derfor er det også en god idé at få udført en rapport, når du overvejer at sælge.

Det koster gennemsnitligt mellem 4.000-10.000 kroner at få lavet en tilstandsrapport af en bygningssagkyndig, og prisen varierer naturligvis fra bolig til bolig. Derudover kan prisen også afhænge af rapportens omfang.

Vær i øvrigt opmærksom på, at hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, så er det et krav at få udført en tilstandsrapport.

Tilstandsrapport-Danmark.dk kan du i øvrigt læse mere om, hvordan du får den billigste tilstandsrapport.

En del af huseftersynsordningen

En tilstandsrapport indgår som en af minimum to dele af de såkaldte huseftersyn. Et huseftersyn er en samlet gennemgang af boligens fejl og mangler rent bygningsmæssigt såvel som elinstallationer.

Hvis du vil have udfærdiget et samlet huseftersyn, skal du derfor både have en bygningssagkyndig til at foretage en tilstandsrapport. Derudover skal du have en autoriseret elinstallatør til at lave et eleftersyn og udføre en elinstallationsrapport.

Tilstandsrapport fra sælgers side

Der er flere fordele i, at sælgeren af boligen får udfærdiget enten en tilstandsrapport eller et samlet huseftersyn.

Først og fremmest er det indirekte med til at forhøje boligens værdi, da sælger kan bruge rapporten til at finde ud af, hvilke forbedringer der vil gavne boligens værdi og forhøje denne.

Dernæst er tilstandsrapport, som nævnt, også obligatorisk, hvis du som sælger ønsker at tegne en ejerskifteforsikring. Dette er en rigtig god idé, da du på den måde fralægger dig det almindelige ansvar på skjulte fejl og mangler i op til 10 år efter handlen er gennemført.

Tilstandsrapport fra købers side

En tilstandsrapport er dog også en fordel for køberen af boligen. Eftersom rapporten viser et grundigt billede og en klargøring af eventuelle fejl og mangler, kan køberen bruge rapporten i sin samlede vurdering af handlen.

Det kan være afgørende for, om køber ønsker at foretage handlen med det samme, eller om han vil have sælger til at udbedre skaderne først. Derudover skal rapporten også udfærdiges, hvis køber ønsker at tegne en ejerskifteforsikring.

Categories: Hus og have

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>